Lucia er en smuk traditionel dag, hvor man ønsker at sprede budskab om lys og lykke i verden...
Kvinden Luica, som levede i 300-tallet i Italien//Sicilien, havde viet sit liv til Gud. Hun hjalp fattige og syge mennesker, og om natten kom hun med mad, men hun kunne ikke holde på både lys og fade på samme tid, og derfor måtte hun bære lyset på hovedet.
At være kristen var på dette tidspunkt ikke lovligt. Da een af Lucias bejlere blev klar over hendes løfte om jomfruelighed, angav han hende til Romermagten. Lucia havde prøvet at komme udenom en sådan problematik, dette ved at kradse sine øjne ud, i håb om ingen ønskede sig at få hende som kone. Luica blev dømt til døden, og en bødel sluttede hendes dage af d. 13. december. Santa Lucia er nu ifølge katolsk tro skytshelgen for blinde.
I Sverige har man siden 1600-tallet fejret Lucianatten. Gamle myter fortæller, at i denne nat, som er så mørk og lang, kunne Lucia forveksles med Lucifer. Derfor var det vigtigt at tænde lys og at holde sig vågen. Det gjorde man ved at spise særlige Lucia-boller, lussekatter. Lussekatter er hvedeboller bagt med safran, så de får en gylden farve som ild.
Efter 2. verdenskrig tog man fejringen af Lucia til sig i Danmark, en periode, hvor man virkelig havde brug for lys i mørket... I Danmark//Grønland fejres Luciadag først og fremmest med Lucia-optog. En Lucia-brud med hvide klæder og en lyskrans i håret fører optoget. Bag hende går brudens terner, de såkaldte stjernedrenge, med lys i hænderne, mens de synger Lucia-sangen.
Her finder du opskriften på Lussekatter:
Lussekatte Luciabrød
4. årg., AHL 2016
Luciasangen på grønlandsk og dansk, sunget af 4.b, AHL
Toke, Lucia-optog på Atuarfik Hans Lynge, 13.12.16
#Stjernedreng
Asbjørn, Lucia-optog på Atuarfik Hans Lynge, 13.12.14
#Stjernedreng