Havtorn

Smukke gul-orange bær i tætte klaser mellem smalle sølvgrønne blade og lange torne, er den fantastiske nordiske citron, HAVTORNEN, som er sprængfyldt med C-vitaminer og antioxidanter. Et enkelt bær indeholder lige så meget C-vitamin som en appelsin.

Den hårdføre busk vokser langs kysten, og jo længere ind i sæsonen du kommer, jo mørkere og jo mere intens farve får bærrene. Du kan plukke bærrene fra august, jo tidligere du plukker jo mere syre har de, ved frost søder bærrene. Selve modningen er i september til oktober, og bærrene bliver siddende til vintermånederne, hvor de er vigtig føde for vores småfugle.

Den mest nænsomme form for plukning er at klippe en gren af, lægge den i fryseren og i frossen tilstand plukke bærrene af.

Havtornenes syre og lette passionsfrugtssmag, giver en helt forrygende kombination sammen med hyben,
- prøv denne skønne hyben/havtorn marmelade...

100 g. rensede hyben
50 g. havtorn
½ dl. vand
75 g. rørsukker

Evt:
25 g. rørsukker
½ tsk. rød melatin

Sådan gør du:

Rens dine hyben
Skyl dine havtorn
Hældes i en lille kasserolle, sammen med vand og sukker
Koges i 10 min.

Hvis din marmelade skal holde sig i længere tid,
Rør 25 g. rørsukker sammen med rød melatin
Hældes i gryden og koger videre i 5 min.

Ingredienserne fra gryden afkøler let og blendes herefter

Marmeladen hældes på rengjorte og skoldede glas

Sættes på køl

Leave a Reply