Store Bededags Hveder

 

At spise varme hveder er for mange familier en traditionen, en tradition der kan dateres tilbage fra midten af 1800-tallet.

Den 200 år gamle tradition, indført af Biskop Hans Bagger fra Roskilde, kom af at man på Store bededag skulle bede, og dagen blev varslet med kirkeklokkerne kl. 18 aftenen forinden. Når kirkeklokkerne ringede blev arbejdet indstillet og man måtte ikke arbejde igen før Store bededags gudstjenester var afholdt. Det betød at bageren heller ikke kunne levere friskbagt brød til fredagen og derfor bagte de hvedeknopper, som folk selv kunne varme på helligdagen.

Store bededag, falder altid fredag, 4. søndag efter påske.  

50 g gær
4 dl lun sødmælk

75 g blødt smør
1½ sammenpisket æg
½ tsk havsalt
1 tsk stødt kardemomme
1 spsk rørsukker
625-650 g hvedemel

Pensling: ½ sammenpisket æg

Lun mælken, hæld den i en skål og udrør gæren heri.

Tilsæt æg, salt, kardemomme og sukker.

Smuldre smør ind i melet og det lidt efter lidt. Ælt dejen godt.

Lad den hæve tildækket i ca. ½ time.

Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem.

Form dejen til 15 boller og læg dem tæt sammen på en plade med bagepapir. (ca 100 g pr. hvede)

Lad dem efterhæve tildækket i ca. 30 min.

Varm ovnen op til 190 grader varmluft, sæt en ildfast skål nederst i ovnen med kogende vand.

Pensl bollerne og bag dem midt i ovnen til de er gyldne, ca. 16 - 18 min.

Lad bollerne køle lidt af, del dem og rist på grill i ovnen, eller på en brødrister.

Serveres med iskoldt smør...

Leave a Reply