Fastelavnsboller

 

"Boller op, boller ned ..." Hvem vil ikke gerne have lækre boller i sin mave?

Fastelavnsboller er lige så vigtig en del af fastelavn som udklædning og tøndeslagning.
Fastelavnsboller fås i mange forskellige udgaver. Og fyldet er det kun fantasien der sætter grænser for... Kagecreme, svesker, nutella, flødeskum, marmelade - you name it!

Jeg er til de traditionelle - dem der er lavet på en smørholdig gærdej og fyldt med den dybe gule vaniljecreme
- og så tvister jeg dem med den skønne smag af marcipan...

Når du laver en kagecreme, er det vigtigt, at cremen er tyk, så den ikke løber ud af bollerne.
I cremen er det æggeblommerne, der er med til at jævne cremen. Det vil sige, at æg er med til at give cremen en tykkere konsistens, blommerne legerer.

Boller:

200 g. smør
1 1/2 dl. mælk
1 æg
50 g. gær
375-400 g. hvedemel
Et drys salt
2 spsk. sukker
2 tsk. vaniliesukker  

Cremefyld:
2 æggeblommer
10 g sukker
3 tsk hvedemel
1,5 dl mælk
Kornene fra en vaniljestang, eller 1 stor tsk vaniljepulver

Marcipan

Sammenpisket æg til pensling

Smelt smørret i en gryde, tilsæt mælken og hæld det over gæren, som røres ud deri.
Sukker, vanilie, æg og salt tilsættes og det hele røres godt sammen – jeg brugte min røremaskine.
Tilsæt mel lidt efter lidt, indtil dejen bliver smidig, ælt på maskinen i 10 min.
Dejen skal  være meget lind.

Lad dejen hæve i ca. 45 minutter – og start på cremen

Alle ingredienser til vanillecremen kommes i en kold gryde,
varm langsomt op under konstant piskning, indtil cremen tykner.
Når cremen har en god tykkelse, tages den af varmen og køler af
(cremen bliver tykkere, når den bliver kold)

Når dejen har hævet, rulles den ud af flere omgange og skæres til sidst ud til små firkanter, ca. 14 stk.

Marcipan skæres i skiver
Læg en skive marcipan, og dernæst 1 tsk creme på hver firkant
Fold alle fire hjørner ind på midten, så bollen lukkes godt sammen
Vend fastelavnsbollen med samlingen nedad og stram bollen forsigtigt op

Bollerne sættes med lukningen nedad på en bageplade,
Lad dem efterhæve ca. 30 minutter.
Bollerne pensles med æg, og bages i ca. 15 minutter ved 200 grader.

Fastelavnsbollerne afkølede og pyntes herefter med tyk glasur

One Thought to “Fastelavnsboller”

  1. Janni Damkier Torup

    Mums

Leave a Reply