1 stort rugbrød
Min form: 2,4 liter (30,5 x 11,5 x 7 cm)
3½ dl kogende vand
200 knækkede øko rugkerner
100 g. øko hørfrø, eller solsikkekerner
25 g. øko gær
2 dl. græsk yoghurt
1½ dl. vand
60 g. mørkt sirup
12 g. salt
300 g. øko fuldkorns speltmel
Ca. 100 g. øko rugflager (eller speltflager) - gem 25 g. til pynt.
200 g. øko fuldkornshvedemel
Kog vandet og hæld det over rugkerner og hørfrø.
Lad det stå i blød 1 time.
Opløs herefter gær i græsk yoghurt og vand i en skål.
(Du kan også bruge 3½ dl. kærnemælk)
Tilsæt sirup og salt og rør det sammen.
Tilsæt speltmel, rugflager og fuldkornshvedemel til den i blødstående kornblandingen
Bland det sammen.
Ælt alle ingredienser sammen i røremaskine, i ca. 15 minutter.
Smør 1 stor rugbrødsform, fordel dejen i den og glat toppen.
Drys de sidste 25 g. rugflager på og tryk dem let fast.
Lad rugbrødet hæve i ca. 3 timer ved stuetemperatur.
Varm ovnen op til 250 graders varmluft, når temperaturen nås, sættes en bradepande i bunden med 2 dl. vand.
Sluk nu ovnen i 5 minutter.
Tænd igen ovnen på 190 grader og bag brødet i ca. 1 time.
(Bagetiden varierer alt efter ovn og størrelse på form)
Tag brødet ud af formen, bank det i bunden, og hvis det lyder hult, er det færdigt.
Læg det på en rist, og vent med at skære det, indtil det er helt koldt, ca. 2-3 timer.
Hævet og klar til ovnen
Smager super godt!
Det ser også lækkert ud 🙂