Rugbrød – på 1 dag

rugbroed

1 stort rugbrød

Min form: 2,4 liter (30,5 x 11,5 x 7 cm)

 

 

3½ dl kogende vand

200 knækkede øko rugkerner

100 g. øko hørfrø, eller solsikkekerner

 25 g. øko gær

2 dl. græsk yoghurt

1½ dl. vand

 60 g. mørkt sirup

12 g. salt

 300 g. øko fuldkorns speltmel

Ca. 100 g. øko rugflager (eller speltflager) - gem 25 g. til pynt.

 200 g. øko fuldkornshvedemel

Kog vandet og hæld det over rugkerner og hørfrø.
Lad det stå i blød 1 time.

Opløs herefter gær i græsk yoghurt og vand i en skål.
(Du kan også bruge 3½ dl. kærnemælk)
Tilsæt sirup og salt og rør det sammen.

Tilsæt speltmel, rugflager og fuldkornshvedemel til den i blødstående kornblandingen
Bland det sammen.

Ælt alle ingredienser sammen i røremaskine, i ca. 15 minutter.
Smør 1 stor rugbrødsform, fordel dejen i den og glat toppen.
Drys de sidste 25 g. rugflager på og tryk dem let fast.

Lad rugbrødet hæve i ca. 3 timer ved stuetemperatur.
Varm ovnen op til 250 graders varmluft, når temperaturen nås, sættes en bradepande i bunden med 2 dl. vand.
Sluk nu ovnen i 5 minutter.
Tænd igen ovnen på 190 grader og bag brødet i ca. 1 time.
(Bagetiden varierer alt efter ovn og størrelse på form)

Tag brødet ud af formen, bank det i bunden, og hvis det lyder hult, er det færdigt.
Læg det på en rist, og vent med at skære det, indtil det er helt koldt, ca. 2-3 timer.

rugHævet og klar til ovnen

 

2 Thoughts to “Rugbrød – på 1 dag”

  1. Lene

    Smager super godt!

  2. Birgitte

    Det ser også lækkert ud 🙂

Leave a Reply