Ramsløg

Ramsløg er en del af løgfamilien, ligesom almindelig løg og purløg.
Planten blomstrer i maj/juni med de fineste hvide blomster, herefter visner den ned, for så at komme frem igen i det tidlige forår.

Ramsløg er en fantastisk smagsgiver i madlavningen, jeg vil kalde det for det nordiske hvidløg.
Det er de unge blade som er de bedste, med en fin aromatisk smag af hvidløg og en snert af porre

Du kan fx find ramsløg ved Trelde Næs

De rengjordte bladene kan opbevares i en plastpose, som kan holde sig op til en uge i køleskab. Du kan også fryse ramsløg ned i tætsluttende beholder, da de afgiver smag til andre fødevarer, du skal dog være opmærksom på, at de falder sammen og ændre farve ved optøning.
Efter frysning kan du bruge ramsløgene til pesto, dressing, marinader og bagværk. Ramsløg skal opbevares

Naturens spisekammer er bare noget af det bedste, og så indeholder de smukke blade 10 gange mere C-vitamin end citroner.
Jeg har her på siden samlet nogle opskrifter, god fornøjelse...

Læs mere om ramsløg lige her

Ramsløgsalt

2 dl. groft havsalt

50 g. ramsløg blade

Sæt ovnen på 60 grader

Rengør og slyng evt. bladene i en salatslynge, ellers dup dem tørre i et viskestykke

Blend blade og salt

Fordel blandingen på en bageplade beklædt med bagepapir

Tør saltet i 3-4 timer, rod rundt i blandingen ca. hver havle time

Hvis du laver halv portion, reduceres tørretiden til ca. 1½-2 timer

 

Her med 3 kilo salt

Ramsløgpesto

20 blade ramsløg

2 spsk pinjekerner

1 dl groftrevet parmesan (svarende til en lille cm humpel)

Saften fra 1/2 citron

3 spsk. god olivenolie

Havsalt

Rist pinjekerne let på en tør pande, de skal blot tage lidt gylden farve

Blend ingredienserne godt sammen

Smag til med salt og evt lidt ekstra olivenolie

Ramsløgsolie

200 g. ramsløg

1 liter rapsolie (neutralolie)

Skyl og rengør bladene grundigt
Tørres i salatslynge og lægges på et rent viskestykke

Ramsløg køres med en lille sjat olie i en minihakker/blender

Olie varmes op i en gryde til 78 grader

Ramsløg og olie blandes

Lad det afkøle en smule

Hæld olien i en sprøjtepose,
bind en snor om posens lukning og hæng posen op i 10/15 min

Sæt en klemme/spænde på sprøjteposen, der hvor du kan se olien har skilt sig fra ramløg
Olien er steget op øverst i posen, ramsløg/bundfald er nederst

Klip hul nederst i posen og lad lad bundfald løbe ud

 

 

Sigt olien igennem en si

Ólien hældes på rengjort flaske/glas og sættes på køl

 

Opbevares på køl i ca. 8 mdr.

Ramsløg mayo

2 æggeblommer

1 tsk. Dijon sennep

1 tsk. citronsaft

Et drys salt

(Evt.) 1 tsk. chiliflager

1-2 dl. ramsløg olie

Æggeblommer, sennep, salt, citron, chiliflager røres sammen

Ramsløg olie tilsættes lidt efter lidt,
til en ønskede tykkelse nås

Ramsløghummus

250 g. kikærter

½ dl. væske af kikærtekogevandet

40 blade ramsløg

2 spsk. god olivenolie

Saften fra 1 lime

4 stk. sorte oliven

2 spsk. creme fraiche

Salt og cayennepeber

Blend det hele i en foodprocessor

Smag til med salt og lidt cayenne

Ramløgskapers/Nordens kapers

200 g. ramløgsknopper

100 g. salt

2 dl. cidereddike

1 dl. vand

1 dl. sukker

5 sorte peberkorn

2 laurbærblade

Rengør og dup knopperne tørre

Drys knopperne over med salt

Lad knopperne trække i 12 timer

Rengør og skold sylteglas

Kog eddike, sukker og kryderier i en gryde,
lad lagen køle af

Skyl de saltede knopper og hæld dem i sylteglas,
hæld den afkølede lage over knopperne og luk sylteglas Ramsløgknopperne trækker i lagen i en uge,
herefter er de klar til at spise

Opbevares på køl i 6 mdr.

Tzatziki med strandarve og ramsløg


200 g strandarve
10 blade ramsløg (kan undlades)
5 dl græsk yoghurt
Salt
Peber

Rens strandarve, skil den ad fra den tykke del af stilken, så kun blade og den bløde del er tilbage - og ramsløg grundigt i vand, og lad det tørre på et viskestykke

Hak strandarve groft.

Hak ramsløg fint

Rør strandarve sammen med græsk yoghurt,
og smag til med salt og peber.

Leave a Reply