Fermertering

Fermerteret hvidkål/Kraut

1 hvidkål

25 g. havsalt uden jod

Fermerteret karry kål

1 kg blandet kål i sæson, fx
500 g. gulerødder
1 knoldselleri
1 porre
1 blomkål
+ en håndfuld revet hvidkål

25 g. havsalt uden jod.
1 spsk. karry
1 tsk. stødt gurkemeje

Skyl, skræl og riv kål/grønt groft
(Gem et par blade fra hvidkålen til at lukke af med)
Porren renses og skæres i tynde skiver
Bland grøntsager i en stor skål med salt, hvis du laver karrykål så også karry og stødt gurkemeje

Kålen krammes til saften begynder at trænge ud og det skummer

Når du har så meget saft, at det kan dække, kommes kålen på rengjordte og skolede patenglas.
Sørg for at lagen dækker kåålen i glasset.

Hvis du mangler lage, så rør 25 g. havsalt uden jod ud i 1 liter vand, brug denne saltlage til at dække det du mangler

Læg et par blade rene hvidkål ovenpå kålene de dage den står i stuetemperatur

Fermenterer i 3-5 dage ved stuetemperatur til den er sur
Smagen skal være frisk og syrlig
PH-værdien skal være på 3,5 (lakmuspapir)

Opbevares herefter på køl 6 mdr.
Husk altid at bruge rent service, når du tager af dine fermerteret kål