Ramsløg

 

Ramsløg er en del af løgfamilien, ligesom almindelig løg og purløg. 
Planten blomstrer i maj/juni med de fineste hvide blomster, herefter visner den ned, for så at komme frem igen i det tidlige forår.

Ramsløg er en fantastisk smagsgiver i madlavningen, jeg vil kalde det for det nordiske hvidløg.
Det er de unge blade som er de bedste, med en fin aromatisk smag af hvidløg og en snert af porre

Du kan fx find ramsløg ved Trelde Næs

De rengjordte bladene kan opbevares i en plastpose, som kan holde sig op til en uge i køleskab, eller du kan fryse dem ned. 

Naturens spisekammer er bare noget af det bedste, og så indeholder de smukke blade 10 gange mere C-vitamin end citroner.
Jeg har her på siden samlet nogle opskrifter, god fornøjelse...

 

Ramsløgsalt

2 dl. groft havsalt

50 g. ramsløg blade

Sæt ovnen på 60 grader

Rengør og slyng evt. bladene i en salatslynge, ellers dup dem tørre i et viskestykke

Blend blade og salt

Fordel blandingen på en bageplade beklædt med bagepapir

Tør saltet i 3-4 timer, rod rundt i blandingen ca. hver havle time

Hvis du laver halv portion, reduceres tørretiden til ca. 1½-2 timer

 

Her med 3 kilo salt

Ramsløgpesto

20 blade ramsløg

2 spsk pinjekerner

1 dl groftrevet parmesan (svarende til en lille cm humpel)

Saften fra 1/2 citron

3 spsk. god olivenolie

Havsalt

Rist pinjekerne let på en tør pande, de skal blot tage lidt gylden farve

Blend ingredienserne godt sammen

Smag til med salt og evt lidt ekstra olivenolie

Ramsløgsolie

40 blade ramsløg

400 ml. rapsolie

Skyl og rengør bladene grundigt
Tørres i salatslynge og lægges på et rent viskestykke

Ramsløg køres med olie i en minihakker

Olien hældes i en beholder og stilles på køl 5-6 dage

Sigt olien igennem et rent viskestykke

Hældes på rengjort flaske og sættes på køl

Ramsløg mayo

2 æggeblommer

1 tsk. Dijon sennep

1 tsk. citronsaft

Et drys salt

(Evt.) 1 tsk. chiliflager

1-2 dl. ramsløg olie

Æggeblommer, sennep, salt, citron, chiliflager røres sammen

Ramsløg olie tilsættes lidt efter lidt,
til en ønskede tykkelse nås

Ramsløghummus

250 g. kikærter

½ dl. væske af kikærtekogevandet

40 blade ramsløg

2 spsk. god olivenolie

Saften fra 1 lime

4 stk. sorte oliven

2 spsk. creme fraiche

Salt og cayennepeber

Blend det hele i en foodprocessor

Smag til med salt og lidt cayenne

Tzatziki med strandarve og ramsløg


200 g strandarve
10 blade ramsløg (kan undlades)
5 dl græsk yoghurt
Salt
Peber

Rens strandarve, skil den ad fra den tykke del af stilken, så kun blade og den bløde del er tilbage - og ramsløg grundigt i vand, og lad det tørre på et viskestykke

Hak strandarve groft.

Hak ramsløg fint

Rør strandarve sammen med græsk yoghurt,
og smag til med salt og peber.

Leave a Reply