3 dl. lunken danskvand
1 dl. yoghurt neutral
(Eller andet surmælksprodukt som
fx creme fraiche, skyr, græsk yoghurt)
50 g. gær
50 g. smeltet smør
2 æg
1 tsk. salt
1 spsk. sukker
100 g. grahamsmel
(Du kan også lave en helt hvid bolle og undlade grahamsmelet,
tilsæt 100 g. ekstra hvedemel, og evt et strejf kardemomme)
Ca. 650 g. hvedemel
Hævning...
Hvis du er så heldig at have en sodastreamer, så lav en omgang lunken brusvand
Hvis du har købt en danskvand, så sørg for, at den ikke har stået på køl
Danskvand, yoghurt og gær røres sammen
Hvis du bruger tørgær som jeg (1 pose = 50 g.),
så skal du vente med gæren,
den blandes sammen med hvedemelet og tilsættes som det sidste
Sukker, salt og æg røres med
Har du store æg, så pisk dem sammen i en kop og hæld 1,5 æg i,
- gem det sidste til penslingen
Smeltet smør røres i
Grahamsmel tilsættes og røres godt
Til sidst tilsættes hvedemel, lidt ad gangen,
til dejen er fin og klar til æltning på et meldrysset bord.
Æltes godt igennem og hviler lunt i skålen dækket med husholdningsfilm og en elastik omkring
Hævning: 1 time
Dejen hældes forsigtigt ud på bordet
Dejen deles til boller, 100 grams boller, giver 13 stk.
Bollerne formes og strammes op,
( - husk du skal ikke ælte igen, og du skal undgå mere mel i bollerne)
Træk bollernes kanter ind under bollen mod midten, og kør dem rundt i din hule hånd, så du beholder luften i dejen
Bollerne hæver 45 min. under et vredet fugtigt klæde
Ovnen varmes op,
- stil en lille ildfast skål i bunden af ovnen med 1 dl. vand
Bollerne pensles med æg
Bages på 200 grader varmluft i ca. 12 min.
Luk dampen ud af ovnen halvvejs i bagningen