Brus-boller

3 dl. lunken danskvand

1 dl. yoghurt neutral
(Eller andet surmælksprodukt som
fx creme fraiche, skyr, græsk yoghurt)

50 g. gær

50 g. smeltet smør

2 æg

1 tsk. salt

1 spsk. sukker

100 g. grahamsmel
(Du kan også lave en helt hvid bolle og undlade grahamsmelet,
tilsæt 100 g. ekstra hvedemel, og evt et strejf kardemomme)

Ca. 650 g. hvedemel

Hævning...

Hvis du er så heldig at have en sodastreamer, så lav en omgang lunken brusvand
Hvis du har købt en danskvand, så sørg for, at den ikke har stået på køl

Danskvand, yoghurt og gær røres sammen
Hvis du bruger tørgær som jeg (1 pose = 50 g.),
så skal du vente med gæren,
den blandes sammen med hvedemelet og tilsættes som det sidste

Sukker, salt og æg røres med
Har du store æg, så pisk dem sammen i en kop og hæld 1,5 æg i,
- gem det sidste til penslingen

Smeltet smør røres i

Grahamsmel tilsættes og røres godt

Til sidst tilsættes hvedemel, lidt ad gangen,
til dejen er fin og klar til æltning på et meldrysset bord.

Æltes godt igennem og hviler lunt i skålen dækket med husholdningsfilm og en elastik omkring

Hævning: 1 time

Dejen hældes forsigtigt ud på bordet
Dejen deles til boller, 100 grams boller, giver 13 stk.

Bollerne formes og strammes op,
( - husk du skal ikke ælte igen, og du skal undgå mere mel i bollerne)
Træk bollernes kanter ind under bollen mod midten, og kør dem rundt i din hule hånd, så du beholder luften i dejen

Bollerne hæver 45 min. under et vredet fugtigt klæde

 

 

Ovnen varmes op,
- stil en lille ildfast skål i bunden af ovnen med 1 dl. vand

Bollerne pensles med æg

 

Bages på 200 grader varmluft i ca. 12 min.
Luk dampen ud af ovnen halvvejs i bagningen

 

Afkøles på rist, læg et tørt viskestykke over,
så bliver dampen inde i bollerne og de holder sig friske i længere tid

Fryseegnet

Leave a Reply