Andesteg

And

And, ca. 3 kg.

Salt og peber

4 æbler

125 g. stenfrie svesker

Rens anden og dup den med køkkenrulle

Klip gump, hals og de yderste vingeled af (kasser gumpen)

Hals og vingeled (evt. kråse) bruges til kogekraft

Gnid anden ind- og udvendig med salt og peber

Skær æblerne i både
fyld anden med æbler og stenfrie svesker

Luk åbningen med kødnåle

Læg anden i en stegepose med brystet opad

Klip et lille hul øverst i stegeposen,
så dampen kan komme ud

Sæt anden i en 160 graders varm ovn,
steg ca. 40 min. pr. kilo, til den lige er gennemstegt

Hæld sky og fedt fra igennem det lille hul,
gem dette til saucen i en kasserolle

Tag anden ud af stegeposen,
klip den og læg stykkerne i en bradepande

Anden efterbrunes ved ca. 220 grader, 10-15 minutter
Hold øje, åben evt. ovndøren mens den brunes færdig

Tjek om anden er færdig , ved at stikke en kødnål i låret,
kødsaften der kommer ud, skal være klar

Kogekraft

Urter til kogekraft
Fx 1 løg, 1 porre, 1 gulerod

Kom hals, vingeled og evt. kråse i en gryde

Kog det ind til kogekraft i rigeligt, letsaltet vand med urter

Koges ca. 1 time

Sauce

Stegesky fra anden

½ liter kogekraft

1-2 dl. kartoffelkogevand

2 spsk. mel

2 tsk. ribsgelé

Lidt kulør

Andefedt skummes fra, så du kun har stegeskyen tilbage i gryden
Gem noget af andefedtet, dette til at hælde over andestykkerne,
når de skal varmes i ovnen inden serveringen

Hæld en lille sjat kulør i gryden, og pisk det rundt i skyen

Drys mel på overfladen af stegeskyen,
lad melet blive suget ned af fedtet - det vil tage et par minutter
Du må ikke røre i gryden før alt mel er sunket ned

Tænd nu for varmen og pisk godt
Når saucen begynder at tykne tilsættes kogekraft og kartoffelvand,
dette lidt efter lidt - når den ønskede konsistens er nået, tilsættes der ikke mere væske

Smag til med ribsgelé, salt og peber

 

Nårh ja, lidt rodet tallerken, indrømmet, men i kampes hede, så kan virkeligheden jo godt se lidt mindre glansbillede-agtig ud - og i efterdønningerne af at have "sultet" hele dagen, for at skulle sætte tænderne i julemiddagen, så præsenteres det skønne julemåltid sådan her...

Skriv et svar