Croissant

1 1/2 dl. koldt vand

1/2 dl. mælk

1/2 dl. kærnemælk

25 g. gær

50 g. rørsukker

10 g. havsalt 

500-600 g. hvedemel

250 g. koldt smør

 

Bland vand, mælk og kærnemælk i en skål, og rør gæren ud heri.

Tilsæt æg, hvedemel samt sukker og salt, og ælt dejen sammen på maskine, eller i hånden til du har en fast dej.

Læg dejen i køleskabet i 30 minutter.

Læg smørret i en plastpose, og bank det ud med en kagerulle til en firkant.

Tag dejen ud af køleskabet og rul den ud på et meldrysset bord, rul den til den til en firkant, gå 10 cm større end smørfirkanten i hver side.

Læg smørret på midten af dejen, og fold alle 4 dejsider ind over smørret, så du får en lille firkant. Smørret skal være helt dækket. Tryk dejen lidt fladere, og sæt den så i køleskabet igen i ca. 30 minutter.

Tag dejen ud, læg den på det meldryssede bord, og rul forsigtig dejen aflang, så den bliver ca. 1 cm høj. Fold de 2 ender ind mod hinanden, og fold 1 gang til, så du får 4 lag smør, og sæt dejen i køleskabet igen. Vent 30 minutter, gentag så den samme rulleprocedure en gang til, og sæt dejen på køl bagefter.

Rul den kolde dej til en aflang firkant. Del dejen på midten, så du har 2 stykker og skær disse i trekanter.

Rul hver trekant sammen til en croissant fra den brede ende.

Sæt croissanterne på en bageplade med bagepapir, og lad dem hæve til dobbelt størrelse, ca. 2 timer.

Pensl croissanterne med sammenpisket æg.

Bag dem ved 200° i ca. 15-20 minutter.

Afkøles på en bagerist.

Du kan også fryse de rå croissanter, og så tage dem op efterhånden, som du ønsker at bage dem. Sæt de frosne croissanter i køleskabet aftenen før de skal bages. Næste morgen tages croissanterne ud på køkkenbordet, lad dem stå 1 time i stuetemperatur, inden de bages. Croissanterne kan holde sig i fryseren i max 1 måned.

Skriv et svar