Slået op d.

Nuuks bedste kagebager

Min fine titel 2016-2017! Nuuks bedste kagebager! Så stolt, så beæret – og i allerhøjeste grad en titel delt med min Mor, som efter at være landet i Grønland for første gang i sit liv, inden for få timer pakkede sin kuffert ud og berigede mit køkken med ingredienser og bageredskaber, man for et år siden ikke kunne få fingre i på disse nordlige bredegrader.
Flash backward...
Stor glæde og stor lykke over mine forældres ankomst! I min Familie har mad og madglæde altid stået i centrum – det er vores måde at hygge os på. Så indenfor en halv time sad vi tre i en taxi, samtalen gik selvfølgelig på mad – chaufførens søn var nyansat køkkenchef på vores destination, Nuuks Kulturhus, Katuaq, hvor byens Foodfestival blev skudt igang. Smagsprøver på Grønland blev serveret, og mine forældre var solgt! Fisk, der svømmer rundt i de iskolde strømme, kan bare ikke sammenlignes med noget andet – det er virkelig spitzenklasse! Og de ord kommer fra een, som faktisk ikke kan lide fisk, det skyldes måske, at vi allerede i min barndom var forud for nutidens sundhedsanbefalinger, to-gange-om-ugen, vi var på tre, ja nok nærmere fire. Min Far var lystfisker – punktum!
Høje over de første smagsfulde indtryk i Katuaq og udpustning på Café Pascucci, tog vi tilbage til Qinngorput, fyldte glassene med god kold hvidvin, og så gik forberedelserne til den kommende Kagedyst igang. Syltning af Sortebærmarmelade og creme bestående af hvidchokolade og lime blev nænsomt varmet og rørt. Et springende punkt i processen, ingen dug og ingen dryp ned i crememassen... Jeg siger det bare..! Ingen (!) dug (!) - Har siden hen resulteret i min egen lille Storm-P-anordning bestående af køkkenrulle og tape inde i selve køleskabet ved creme-arbejde... Mindre – men yderst vigtig detalje!

 

 

Tidligt næste morgen: Bunde, piskning, samling, sprøjning. Detaljer – detajler – detaler! Vi gik all-in på teknikken og håndværket, en ”åben” lagkage havde vi dristet os ud i... Tungen lige i munden, og her kan min mor virkelig et-eller-andet med sprøjtetekninkker. Erfaring! Swirl, guld-pensling og pincetplacering af bittesmå marmor kugler...
Resultatet var virkelig smukt! Min Mor er god – og hun er så absolut bedre til det der med kager – sammen er vi bedst! Her i Grønland hedder det god-godere-godest – vi er alle tre bøjninger i en og samme tid!
De øvrige deltager var virkelig også dygtige og kom med smukke smukke kage-værker! Dommerpanelet var benhårdt og bestod af yderst faglige og dygtige mennesker! Flere hundrede mennesker var mødt op for at overvære konkurrencen og  i sidste ende smage de konkurrende kager...  Fuldt hus og vi blev alvorligt bekyremde for, om vores sortebær lagkage kunne stå menneskevarmen og de hungrende blikke igennem. Dommerne tog sig god tid. Smag og håndværk blev vendt og drejet. Ligepludselig stod alt stille... Woaw! Nuuks Bedste Kagebager – sammen med min Mor! Tak for oplevelsen, tak for titlen! Sortebær lagkagen er blevet en slags signatur-kage for mig og lavet af flere gange på bestilling... Kaffemik/kager er en vigtig del af den grønlandske tradition, fællesskab og nærhed. Den del rørte jeg og min Mor den dag, da vi tog Kage-bage-titlen i Grønland...

 

Skriv et svar