Den grønlandske julestjerne

stjerne

img_20141020_215211

1. søndag i advent.

Det er mørketid i Grønland, men fra i dag lyser de varme orange julestjerner op overalt i vinduerne. Fra julestjernernes skær lyser den hvide sne op, og himlen af de klareste hvide stjerner. Hvis vejret er klart, danser smukke tavse gardiner af et flammende levende lys, i et unikt hav af forskellige grønne og lilla nuancer, rundt på himlen, en smuk og betagende dans fra solens sorte stråler.

Mørketid er hyggetid.

Julen kom til Grønland i 1700-tallet med de kristne missionærer. De første herrnhutter kom til Grønland i 1733, hvor de slog sig ned i Narsaq Kujalleq , i nærheden af Nanortalik. Med Herrnhuterne kom den orange julestjerne. Herrnhut-stjernens opståen har mange fortællinger, den mest kendte er om matematiklæreren, der i 1815 blev ansat på den kostskole, hvor mange Herrnhuter sendte deres børn til. Læreren kunne ikke få børnene til at forstå matematikken, derfor lavede han figurer af pap og papir, som eleverne kunne sætte sammen. Eleverne lærte på den måde om geometri, og Herrnhutstjernen opstod.

I dag lyser den orange julestjerne i de grønlandske vinduer fra 1. søndag i advent til 6. januar, helligtrekongersdag, som et symbol på stjernen over Betlehem.

Julestjerne er tændt, det emmer af jul og hygge!

Grønlandske og danske traditioner forenes i disse skønne kager

palaannguit og klejner

Glædelig 1. søndag i advent
Tamannguassi sapaassuarmi pilluaritsi

 

Related posts

2 Thoughts to “Den grønlandske julestjerne”

  1. […] som byder på en halv fridag. Julens afslutning markeres ved at de smukke orange grønlandske julestjerner tages ned og gemmes væk til næste jul. Børn klæder sig ud, nogle steder kåres den besdste […]

  2. write essay for me http://sertyumnt.com/

    It’s best to participate in a contest for the most effective blogs on the web. I will recommend this website!

Skriv et svar